Türk EXIMBANK’ta Entegre Yönetim Sistemi

Türkiye’nin resmî ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank, faaliyetlerini uluslararası yönetim sistemleri standartlarına uygun şekilde yürütmek ve kurumsal yönetim yapısını da söz konusu standartlar doğrultusunda geliştirmek amacıyla “Entegre Yönetim Sistemi” projesini başlatmış ve bu kapsamda Entegre Yönetim Sistemi Politikası Banka Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır.

ISO 37001:2016

Bankamız, Entegre Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamını genişletmek adına 2023 yılında uluslararası “ISO 37001:2016 Yolsuzlukla (Rüşvetle) Mücadele Yönetim Sistemi” çalışmalarını yürütmüştür.

Kalite, çevre ile iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerini daha kolay yönetebilmek için sistemlerini tek çatı altında toplamayı amaçlayan Türk Eximbank, ilk defa 2022 yılında Entegre Yönetim Sistemi çalışmalarına başlamış ve aynı yıl, bünyesinde kurmuş olduğu Entegre Yönetim Sistemi ile uluslararası “ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi” belgelendirme denetimlerinden başarıyla geçmiş ve genel müdürlük birimleri ile tüm şubelerinde Entegre Yönetim Sistemi kurumsal yapısını ISO Entegre Yönetim Sistemi sertifikasyonları ile belgelendirmiştir.

ISO Entegre Yönetim Sistemi sertifikasyonları ile Bankamızda hizmet kalitesinin artırılması ve Banka faaliyetlerinin çevreye minimum etki etmesi amaçlı çalışmalarının yanı sıra tüm Banka çalışanlarının güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamında görev yapabilmesi yönünde faaliyetlerin gerçekleştirilmesine devam eden Bankamız, 2023 yılında gerçekleştirilen uluslararası ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi gözetim denetimlerinden başarıyla geçmiş ve söz konusu uluslararası standartlara uyumunu sürdürmüştür.

Kalite, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği kapsamında misyon Banka olma özelliğini sürdürmeye devam eden Bankamız, Entegre Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamını genişletmek adına 2023 yılında uluslararası “ISO 37001:2016 Yolsuzlukla (Rüşvetle) Mücadele Yönetim Sistemi” çalışmalarını yürütmüştür. Bu kapsamda “Rüşvet/Yolsuzlukla Mücadele ve Etik Komitesi” kurulmuş, “Rüşvet/Yolsuzlukla Mücadele ve Etik Politikası” ile “Rüşvet/Yolsuzlukla Mücadele ve Etik Komitesi Prosedürü” Yönetim Kurulu kararıyla onaylanmıştır. “Rüşvet/Yolsuzlukla Mücadele ve Etik Politikası” Bankamızın internet sitesinde yayımlanarak tüm Bankamız çalışanları ve kamuoyu bilgilendirilmiştir. Bununla beraber, rüşvet/yolsuzluk konuları ile etik ilkelerin ihlali bildirimlerinin, kurulan “Etik Bildirim Hattı” yoluyla gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, ISO 37001:2016 Yolsuzlukla (Rüşvetle) Mücadele Yönetim Sistemi kapsamında işleyişte izlenmesi beklenen kuralları içeren tüm rehberler hazırlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yine 2023 yılı içerisinde uluslararası ISO 37001:2016 Yolsuzlukla (Rüşvetle) Mücadele Yönetim Sistemi çalışmalarının sonucu olarak Bankamız, söz konusu uluslararası standardın belgelendirme denetiminden başarıyla geçmiş ve genel müdürlük birimleri ile tüm şubeleri için ISO 37001:2016 Yolsuzlukla (Rüşvetle) Mücadele Yönetim Sistemi sertifikasyonuna hak kazanmıştır.