Türk EXIMBANK’ta Sürdürülebilirlik

Türk Eximbank, iklim değişikliğinden sosyoekonomik eşitsizliğe kadar birçok sorunla yüzleşerek hızla değişen dünyada sürdürülebilir ihracatın büyük önem arz ettiğine inanmaktadır. Bu doğrultuda faaliyetlerini yürütürken ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel tüm finansal ve finansal olmayan riskleri dikkate almaktadır.

Bu çerçevede Banka, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik prensiplerine uygun şekilde yürütmek ve yönetişim yapısını da bu prensipler doğrultusunda şekillendirmek amacıyla “Sürdürülebilirlik, Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi” projesini başlatmış ve Sürdürülebilirlik İlkeleri, Çevresel ve Sosyal Etki Politikası, İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası Banka Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Bankanın kredi ve sigorta işlemlerinin çevresel ve sosyal risklerinin değerlendirilmesi ve konunun Banka’nın stratejisi doğrultusunda etkin şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi’ndeki çalışmalar devam etmektedir. 2023 yılında; Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası kredi talepleri kapsamında 450 adet başvurunun çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi yapılmış, uzman saha ziyaretleri ile firmaların çevresel ve sosyal risklerinin yönetilmesine aracılık edilmiştir. Sürdürülebilirliğin yalnızca dünyanın geleceğini etkileyen değil, kurumların da gelişmesini sağlayan bir etken olduğuna inanarak, İklim Değişikliği ile Mücadele konusunda büyük öneme sahip karbon emisyonlarının takibi ve azaltımı konusunda da gerekli adımlar atılmıştır. İlk olarak 2020 yılında gerçekleştirilen karbon ve sera gazı emisyonlarının takibi, hesaplanması ve raporlanması çalışmaları, 2022 yılı için ISO 14064:2018 versiyonuna uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Doğrudan operasyonların yanı sıra kullandırılan kredilerden kaynaklı emisyonlarda hesaplamaya dâhil edilerek, ISO 14064:2018 versiyon Sera Gazı Muhasebeleştirilmesi denetimi başarı ile tamamlanmış ve 2022 yılı için sertifika Bankaya kazandırılmıştır. Bu sertifika sayesinde Türk Eximbank;

2023 yılına ait karbon ve sera gazı emisyonlarının hesaplanması ve raporlanması süreçlerinin 2024 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

450 adet başvuru

2023 yılında; Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası kredi talepleri kapsamında 450 adet başvurunun çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi yapılmıştır.

2022 yılında 1.000 MWh I-REC satın alımı ile gerçekleştirilen, elektrik ihtiyacının %50’sinin yenilenebilir kaynaklardan üretilmiş elektrikten karşılanması çalışması %67’lik oran ile tamamlanarak çalışma 2023 yılı için toplam elektrik tüketiminin %90’ını karşılayacak şekilde revize edilmiştir.

İlk olarak 2021 yılında yayımladığımız Bankamız sürdürülebilirlik çalışmalarını ve performansını içeren Sürdürülebilirlik Raporumuz 2022 yılı içinde yayımlanmıştır. Bunun yanında, 2021 yıl sonundan bu yana, Banka’da Sürdürülebilirlik alanındaki küresel ve yerel gelişmelerin bilinirliğinin sağlanması ve tüm çalışanlarda sürdürülebilirliğin benimsenmesi için aylık olarak Sürdürülebilirlik Bülteni yayımlanmaktadır.

İhracatçılarımızın yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için öncelikle Bakanlıklarımız olmak üzere paydaşlarımız ile ortak çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Karbon Fiyatlandırma İhtisas Çalışma Grubu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yeşil Dönüşüm Çalışma Grubu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Sürdürülebilirlik Platformu, TBB Sürdürülebilir Büyümede Finansal Sektörün Rolü Çalışma Grubu Toplantılarına ve güncel gelişmeleri takip etmek için çeşitli kuruluşların etkinliklerine/webinarlarına düzenli katılım sağlanmaktadır.