Türk Eximbank’ta Komiteler

Denetim Komitesi

Üye:

Nail Olpak (Yönetim Kurulu Üyesi)

Üye:

Didem Bahar Özgün Yılmaz (Yönetim Kurulu Üyesi)

31 Ekim 2006 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile ihdas edilen Denetim Komitesi, Yönetim Kurulu adına Banka’nın iç sistemlerinin etkinliğini ve yeterliliğini, bu sistemler ile muhasebe ve raporlama sistemlerinin kanun ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde işleyişini ve üretilen bilgilerin bütünlüğünü gözetmek, bağımsız denetim kuruluşları ile derecelendirme, değerleme ve destek hizmeti kuruluşlarının Yönetim Kurulu tarafından seçilmesinde gerekli ön değerlendirmeleri yapmak, Yönetim Kurulu tarafından seçilen ve sözleşme imzalanan bu kuruluşların faaliyetlerini düzenli olarak izlemekle görevli ve sorumludur. Denetim Komitesi’nin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 30 Eylül 2022 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile revize edilmiştir.

Kredi Komitesi

Başkan:

Genel Müdür (Ali Güney)

Üye:

Yönetim Kurulu Başkanı (Osman Çelik)

Üye:

Yönetim Kurulu Üyesi (Fahriye Alev Arkan)

Yedek Üye:

Yönetim Kurulu Üyesi (Mustafa Gültepe)

Yedek Üye:

Yönetim Kurulu Üyesi (Didem Bahar Özgün Yılmaz)

Kredi Komitesi, bir gerçek veya tüzel kişiye; Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen teminatların tesis edilmesi koşuluyla banka özkaynaklarının en fazla %10’u tutarında yurt içi kredi açma yetkisini haizdir. Söz konusu yetki farklı teminat türleri için de ayrıca sınırlandırılmıştır.

Kredi Komitesi, Yönetim Kurulu’nun ilgili mevzuatta belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde devrettiği söz konusu görevi, Banka Esas Sözleşmesi’nin 31’inci maddesi doğrultusunda yerine getirir.

Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi

Başkan:

Prof. Dr. İsak Emin Aktepe

Başkan Vekili:

Prof. Dr. Mürteza Bedir

Üye:

Prof. Dr. Hayrettin Karaman

Sekretarya:

Mevzuat Uyum Müdürlüğü

09 Eylül 2022 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile ihdas edilen ve 21 Temmuz 2023 tarihli Genel Kurul Kararı ile onaylanan Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi 14 Eylül 2019 tarihinde yayınlanan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ’in 4’üncü maddesi uyarınca Yönetim Kurulu’na bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir.

Bankanın faizsiz bankacılık faaliyetlerine yönelik ürün ve hizmetlerine ilişkin standart sözleşmeleri, Banka içi düzenlemeleri, Faizsiz bankacılık ilke ve standartları ile bunların uygulanmasına yönelik karar almakla görevlidir.

Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi tarafından Banka faaliyetlerinin Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına uygunluğuna ilişkin yapılan değerlendirmeler kapsamında 2023 yılında 26 toplantı gerçekleştirilmiş ve 32 karar alınmıştır.

Danışma Komitesi ve Denetim Komitesi üyelerinin katılımıyla 2022 yılı faizsiz bankacılık işlemleri kapsamında 03 Şubat 2023 tarihinde toplantı gerçekleştirmiştir.

Kurumsal Yönetim Komitesi

Üye:

Özgür Volkan Ağar

Üye:

Mustafa Gültepe

Sekretarya:

Süreç ve Kalite Yönetimi Müdürlüğü

Bankaların Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik) hükümlerine ve kurumsal yönetim ilkelerine Banka’nın uyumunu izlemek, Kurumsal Yönetim ilkelerinin uygulanabilmesine ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalara destek vermek, Yönetim Kurulu’na kurumsal yönetim uygulamalarını iyileştirici tavsiyelerde bulunmak, Banka’da verimli ve etkin bir “kurumsal yönetim kültürünün” yerleşip yerleşmediğini değerlendirmekle görevli ve sorumludur.

Ücretlendirme Komitesi

Üye:

Özgür Volkan Ağar

Üye:

Mustafa Gültepe

Sekretarya:

Ücretlendirme ve İnsan Kaynakları Hizmetleri Müdürlüğü

Bağımsız ve etkin bir ücretlendirme sisteminin sağlanması amacıyla Bankamız ücretlendirme politika, süreç ve uygulamalarının sağlıklı ve etkin bir risk yönetimi anlayışı çerçevesinde oluşturulması ve yürütülmesi ile görevli ve sorumludur.

Kurumsal yönetim anlayışı doğrultusunda Bankanın vizyonuna, misyonuna yönelik çalışılması, yasal düzenlemelere uyum sağlanması, Banka süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi, sağlıklı ve hızlı karar alınması, stratejik kararlarda uzun ve kısa vadeli risk ve fırsatların gözetilmesi amacıyla Denetim Komitesi, Kredi Komitesi, Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi Kurumsal Yönetim Komitesi, Ücretlendirme Komitesine ilave olarak Bankamızda; İcra Komitesi, Aktif-Pasif Komitesi (APKO), Bilgi Sistemleri (BS) Strateji Komitesi, Bilgi Sistemleri (BS) Yönlendirme Komitesi, İş Sürekliliği ve Kriz Yönetimi Komitesi, Bilgi Güvenliği Komitesi, Dolandırıcılık İşlemleri ile Mücadele Komitesi, Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşımı Komitesi, Disiplin Komitesi, Sürdürülebilirlik Komitesi, Ülke Risk Sınıfları Değerlendirme Komitesi, KVKK Komitesi, Rüşvet/Yolsuzlukla Mücadele ve Etik Komitesi, Yeni Ürün ve Faaliyet Geliştirme Komitesi ile Operasyonel Risk Komitesi bulunmaktadır.

Bilgi Sistemleri (BS) Strateji Komitesi

Bilgi Sistemleri yatırımlarının uygun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığının ve Bankanın iş hedefleri ile BS hedeflerinin birbiriyle uyumluluğunun Yönetim Kurulu adına gözetimi, değerlendirilmesi ve gerekli durumlarda revize edilmesi amacıyla toplanır.

Başkan

Genel Müdür

Üye

Bilgi Teknolojileri ve Operasyondan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Üye

İlgili İş Birimi Genel Müdür Yardımcıları

Üye

BT Strateji ve Yönetişim Direktörü

Üye

Stratejik Planlama ve Sürdürülebilirlik Direktörü

Sekretarya:

Proje Yönetimi Müdürlüğü

Teftiş Kurulu Başkanı, İç Kontrol Başkanı, Risk Yönetimi Başkanı ve Mevzuat Uyum Müdürü oy hakkı bulunmaksızın gerektiğinde istişari olarak katılım sağlar.

Bilgi Sistemleri (BS) Yönlendirme Komitesi

BS stratejisinin uygulanmasında BS Strateji Komitesi'ne yardımcı olunması, önceliklerin belirlenmesi, devam eden projelerin durum takibinin yapılması amacıyla toplanır.

Üye

İlgili İş Birimi Genel Müdür Yardımcıları

Üye

BT Strateji ve Yönetişim Direktörü

Üye

Stratejik Planlama ve Sürdürülebilirlik Direktörü

Üye

İç Kontrol Başkanı

Üye

Teknolojik Altyapı Direktörü

Üye

Yazılım ve İş Geliştirme Direktörü

Üye

Hukuk Direktörü

Üye

İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Direktörü

Üye

Kredi Riski İzleme, Kredi Politikaları ve Analitiği Direktörü

Üye

Mevzuat Uyum Müdürü

Üye

Proje Yönetimi Müdürü

Sekretarya:

Proje Yönetimi Müdürlüğü

Teftiş Kurulu Başkanı oy hakkı bulunmaksızın istişari olarak katılım sağlar.

Bilgi Güvenliği Komitesi

Bilgi güvenliği politikasının oluşturulması ve uygulanması faaliyetleri yönetim kurulu adına gerçekleştirilmesi amacıyla toplanır.

Başkan

Genel Müdür

Üye

İlgili iş birimlerinin Genel Müdür Yardımcıları

Üye

Risk Yönetimi Başkanı

Üye

İç Kontrol Başkanı

Üye

Hukuk Direktörü

Üye

İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Direktörü

Üye

Mevzuat Uyum Müdürü

Üye

Bilgi Güvenliği Müdürü

Sekretarya:

Bilgi Güvenliği Müdürlüğü

Teftiş Kurulu Başkanı oy hakkı bulunmaksızın istişari olarak katılım sağlar.