Türk EXIMBANK’ın 2024 Yılı Hedef ve Faaliyetleri

Türkiye’nin resmî ihracat destek kuruluşu olan Türk Eximbank, Ülkemizin ihracat stratejileri doğrultusunda 2020 yılında başlattığı Stratejik Dönüşüm Programında belirlenen yol haritası ve projelere uyumlu olarak faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılında da ihracatçılara desteklerini artırarak devam ettirecek olan Türk Eximbank stratejik önceliklerini ve hedeflerini belirlerken, ekonomi programlarında belirlenen politika ve tedbirlerin yanı sıra uluslararası en iyi uygulama örneklerini de dikkate almaktadır.

Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da

Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılında da ihracatçılara desteklerini artırarak devam ettirecek olan Türk Eximbank stratejik önceliklerini ve hedeflerini belirlerken, ekonomi programlarında belirlenen politika ve tedbirlerin yanı sıra uluslararası en iyi uygulama örneklerini de dikkate almaktadır.

Yeniden yapılanma kapsamında başlatılan stratejik dönüşüm programı 2024’te güçlü bir şekilde devam edecektir.

Türk Eximbank paydaşları ile iş birliği içerisinde, ülkemiz ihracat stratejilerini daha etkin desteklemek ve dış ticaret ekosistemini küresel iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirmek için “Türk Eximbank Stratejik Dönüşüm Programı”nı başlatmıştır. Türk Eximbank bu programla birlikte ekonomimize yüksek katma değer üreten ve ülkemiz ihracat stratejileri doğrultusunda faaliyet gösteren ihracatçıları proaktif olarak destekleyen bir yapıya dönüşmektedir. İhracatçıların gereksinimlerini ve önlerindeki engelleri tespit ederek, ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmet gamını genişletmek; ihracatçıların Türk Eximbank desteklerinden faydalanma deneyimini iyileştirmek için çalışmalar yürütülmektedir.

Bankamızın ana amacı olan “Eximbank Desteklerinin Ülke İhracatına Etkisini Artırmak” doğrultusunda Bankamız stratejik hedefleri “katma değerli ihracata sağlanan destekleri artırmak”, “KOBİ ihracatçılara sağlanan destekleri artırmak” ve “yeşil dönüşüme yönelik destekleri artırmak” olarak belirlenmiştir.

Bu stratejik hedeflere ulaşmak adına Bankamız 2024 yılı stratejik öncelikleri;

olarak belirlenmiştir.

Bankamız, 2024 yılında da Ülkemiz ihracat stratejileri ve Bankanın stratejik öncelikleri ve hedefleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek ve projelerini hayata geçirecektir.

Yüksek Teknolojili ve Katma Değerli İhracat finansmanına öncelik verilmeye devam edilecektir.

Türk Eximbank’ın iş modeli ve kurumsal altyapısı uluslararası en iyi uygulamalar dikkate alınarak geliştirilecek, Eximbank destekleri yüksek teknolojili ve katma değerli ihracatın finansmanında yeşil ve dijital dönüşümü önceleyerek kullandırılacaktır.  

İGE (İhracatı Geliştirme A.Ş.) ve KGF İş birlikleri ile müşteri kazanımına devam edilecektir.

Daha fazla ihracatçımızın Bankamız destek programlarından faydalanmasına yönelik olarak; İGE teminatlı kredi imkânı sunularak ve KGF Hazine Destekli Kefalet İşlemleri Protokolü yeniden aktifleştirilerek, desteklerimizden yararlanan ihracatçı sayısı arttırılacaktır.

Sınırda Karbon Düzenlemesine Uyum Yatırımlarına Destek Verilecektir.

İhracatçıların karbon vergi maliyetlerini en aza indirmeye yönelik destek modelleri üzerinde çalışmalar devam etmekte ve global alıcıların Türkiye’deki tedarikçileri başta olmak üzere Sınırda Karbon Düzenlemesine uyum yatırımlarına sürdürülebilirlik temalı kaynaklar ile kredi desteği sağlanması hedeflenmektedir.

2024 yılında da “Uzak Ülkelere İhracatı Artırma Stratejisi” ne destek verilecektir.

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan, mal ve hizmet ihracatının menzilini artırma, ülkeye coğrafi olarak uzak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticareti geliştirme hedefine destek verilecektir. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen 2024 Yılı Hedef Ülkeleri de dikkate alınacaktır.

Güçlü Sermaye Yapısı Korunacaktır.

Türk Eximbank’ın tamamı ödenmiş 13,8 milyar TL olan sermayesinin, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından nakden ödenmek üzere 6,8 milyar TL artırılarak 20,6 milyar TL’ye yükseltilmesi, Yönetim Kurulu tarafından 23 Haziran 2023 tarihinde onaylanmış olup, 14 Temmuz 2023 tarih ve 10871 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan edilerek sermaye artırım süreci tamamlanmıştır.

Faizsiz finans alanındaki çalışmalar yaygınlaştırılacaktır.

Faiz hassasiyeti olan ihracatçılarımıza yönelik olarak devreye alınan Bankamız faizsiz fon kullandırma yöntemlerinden İstisna yöntemiyle müşterilerimizin yatırım ihtiyaçlarına yönelik finansman sağlanacak ayrıca Katılım Esaslı İhracat Alacak Sigortası ile de ihracatçılarımızın yurt dışında yerleşik alıcılara yönelik Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları’na uygun mal satışlarından doğacak ihracat alacakları ticari ve politik risklere karşı sigortalanarak Ülkemiz ihracatının güvenilir bir ortamda artırılmasına katkı sağlanacaktır.

Bankamız Stratejik Dönüşüm Projeleri ile ihracatçılara yönelik yeni dijital çözümler sunulacaktır.

Dijital servis altyapısı güçlendirme projesi tamamlanacak, dijital kanallarımızdan ihracatçılarımıza sunduğumuz işlem setleri çeşitlendirilecektir.