1923’lü yıllar

Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte, ekonomik bağımsızlık hedefi doğrultusunda bir ihracat vizyonu belirlenmiştir.

1930’lu yıllar

İlk ihracat girişimleri tarım ürünleri ve hammaddeleri üzerine yoğunlaşmıştır.

1950’li yıllar

Ulusal sanayinin temellerinin atılmasıyla ihracat canlanmaya başlamıştır.

1960'lı yıllar

İthal ikameci sanayileşme politikası ile ithal edilen malların yurt içinde üretilmesi hedeflenmiştir.

1980’li yıllar

İhracata dayalı sanayileşme stratejisi doğrultusunda ülkemiz ihracatını destekleyecek bir yapının oluşturulması amacıyla Türk Eximbank kurulmuştur.

1990’lı yıllar

Gümrük birliği ile birlikte Avrupa pazarına entegrasyon sağlanmış, Türk sanayii dış rekabete açılmıştır.

2010'lu yıllar

Türkiye, dünya çapında önemli bir ihracatçı konumuna gelmiş, birçok sektörde rekabet gücünü artırmıştır.

2024

1987'den bu yana ülkemizin uluslararası rekabette gücünü artırmak amacıyla çalışan Türk Eximbank, sürdürülebilir ve yenilikçi çözümleri ile ihracatçının yanında olmaya devam edecektir.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI'NIN MESAJI

Türk Eximbank olarak sürdürülebilirliğe öncelik veren bir yaklaşımla katma değerli üretim ve ihracatı desteklemeye, yeşil ve dijital dönüşümü teşvik etmeye odaklandık.

İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik konularının önemi artıyor. Türk Eximbank olarak söz konusu alanlarda iş modellerimizi gözden geçiriyor, uygulamalarımızda gerekli revizyonları gerçekleştiriyoruz.

Sürdürülebilirliği ve ihracatçılarımızın uluslararası rekabet gücünü artırmak için iklim değişikliği ile mücadele ve düşük karbon ekonomisine geçişi destekliyoruz. 2024 yılında sürdürülebilirlik temalı kaynaklar ile Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne uyum yatırımlarına destek sağlamayı hedefliyoruz.

Daha fazlası...

GENEL MÜDÜR’ÜN MESAJI

Türk Eximbank, ülkemizin resmi ihracat destek kuruluşu olarak ihracatçılara kredi ve sigorta desteği sağlamanın yanı sıra sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla yeşil dönüşüm yolculuklarına da rehberlik etmektedir.

Türk Eximbank olarak ülkemizin ihracat stratejileri doğrultusunda ilerlerken, bir yandan da sürdürülebilirlik alanında ilave adımlar atmayı sürdürüyoruz. Resmi ihracat destek kuruluşu olma misyonuyla, ihracatçılarımıza 2023 yılında 19,6 milyar ABD doları nakdi kredi desteği verirken, 22,4 milyar ABD doları tutarındaki vadeli alacak sigortalanarak ihracatçılarımızın güvenle ihracat yapmalarına imkân sağladık.

Daha fazlası...

TÜRK EXİMBANK’IN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMI

Çevresel, sosyal ve yönetsel (ÇSY) konuları sürdürülebilirlik stratejisinin temel yapı taşları olarak nitelendiren Türk Eximbank, bu kapsamdaki çalışmalarında uluslararası standart ve uygulamalar ile Türkiye’de yürürlükte olan mevzuatı referans almaktadır.

Türk Eximbank, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik prensiplerine uygun şekilde yürütmek ve yönetişim yapısını da bu prensipler doğrultusunda şekillendirmek amacıyla 2019 yılında “Sürdürülebilirlik, Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi” projesini başlatmış ve süreçlerini bu doğrultuda oluşturmuştur.

Daha fazlası...

ÖNCELİKLENDİRME MATRİSİ

Çevresel, sosyal ve yönetsel (ÇSY) konuları sürdürülebilirlik stratejisinin temel yapı taşları olarak nitelendiren Türk Eximbank, önceliklerini de bu doğrultuda belirlemektedir.


Daha fazlası...

ÇEVRESEL VE SOSYAL GÖSTERGELERDEN SATIRBAŞLARI

ÇEVRESEL GÖSTERGELER

SOSYAL GÖSTERGELER

Daha fazlası...

2024 HEDEFLERİ

Ana hedef: “Eximbank Desteklerinin Ülke İhracatına Etkisini Artırmak”

Türk Eximbank, ana hedefi doğrultusunda stratejik hedeflerini; “katma değerli ihracata sağlanan destekleri artırmak”, “KOBİ ihracatçılara sağlanan destekleri artırmak” ve “yeşil dönüşüme yönelik destekleri artırmak” olarak belirlemiştir.

Yeşil dönüşümün finansmanı çalışmaları kapsamında, ihracatçıların enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemek amacıyla, Türk Eximbank’ın 2024 yılı içerisinde yaklaşık 1,3 milyar euro kaynak temin etmesi beklenmektedir.

Daha fazlası...