Kurumsal Profil

Türkiye’nin resmî ihracat destek kuruluşu

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank), 87/11914 sayılı Kararname ile belirlenen esaslar dâhilinde, Devlet Yatırım Bankası’nın özel hukuk hükümlerine tabi bir Anonim Şirket haline dönüştürülmesi ile kurulmuştur. Uluslararası sınıflandırmaya göre resmi ihracat destek kuruluşu olarak 1987 yılında faaliyete geçen Banka, 1988 yılı başında programlarını fiilen uygulamaya başlamıştır.

Türk Eximbank; ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçılar, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda güvence sağlanması amaçlarıyla geliştirdiği ürün ve hizmetlerini her geçen yıl daha da çeşitlendirmektedir.

Banka, Türkiye’nin resmî ihracat destek kuruluşu olarak 1987’den bu yana mal ve hizmet ihracatı yapan, yurt dışında projeler üstlenen ve yatırım malı üretip satan firmalara kredi ve alacak sigortası desteği vermektedir.

Bir yandan ihracatçıların işletme ve yatırım finansmanı ihtiyaçlarını karşılayan Türk Eximbank, diğer yandan alacak sigortası ve türev ürünler/döviz alım-satım işlemleri ile ihracatçıları tahsilat ve piyasa riskinden korumakta ve uluslararası ticaretten aldıkları payları artırmalarını sağlamaktadır.

Giderek genişleyen şube ağı

Türk Eximbank, 2023 yıl sonu itibarıyla yurt çapında 23 şube ve 6 irtibat bürosu ile hizmet vermektedir. Genel Müdürlüğü İstanbul’da (Anadolu Yakası) konumlanan Banka’nın, İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölge Müdürlükleri bulunmaktadır.

Türk Eximbank; İstanbul Avrupa Yakası, İstanbul Odakule, İstanbul İkitelli OSB, İstanbul Merkez Şube, Gaziantep, İzmir, Denizli, Bursa, Kayseri, Konya, Ankara, Antalya, Adana, Gebze, Çorlu, Maltepe, Manisa, Mersin, Eskişehir, Trabzon, Kahramanmaraş, İskenderun ve Diyarbakır’daki 23 şubesi; Samsun, Aydın, Erzurum, İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi, Isparta ve Balıkesir’deki 6 adet irtibat noktası aracılığıyla hizmet sunmaktadır.

ORTAKLIK VE SERMAYE YAPISI

Türk Eximbank’ın hisselerinin tamamı Hazine’ye aittir. Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri ile Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarının Banka’da payı bulunmamaktadır.

Banka Yönetim Kurulu’nun 23 Haziran 2023 tarihli kararı ile Banka esas sermayesi, güncel esas sermaye tutarı olan 20.600.000.000 TL’ye yükseltilmiştir.

Türk Eximbank’ın Olağan Genel Kurul toplantısı 21 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşmiş ve esas sözleşmenin 7’nci maddesi güncellenerek kayıtlı sermaye tavanı 50.000.000.000 TL’ye çıkarılmıştır.