Genel Müdür’ün Mesajı

Türk Eximbank, ülkemizin resmi ihracat destek kuruluşu olarak ihracatçılara kredi ve sigorta desteği sağlamanın yanı sıra sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla yeşil dönüşüm yolculuklarına da rehberlik etmektedir.

Değerli paydaşlarımız,

Türk Eximbank’ın 3. Sürdürülebilirlik Raporu’nu değerlendirmelerinize sunmaktan mutluluk duyuyorum. Bankamızın sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini, projelerini, doğrudan ve dolaylı etkilerini geniş bir perspektifle değerlendirerek hazırladığımız raporumuzda, sürdürülebilir ihracatın ve ticaretin önemini de vurguluyoruz.

Türk Eximbank olarak finansal ve finansal olmayan tüm süreçlerimizi yönetirken dünyadaki gelişmeleri yakından izliyoruz. İklim değişikliği, çevresel ve sosyal kriterler ile doğal kaynakların verimli kullanımı gibi konularda, uluslararası ilkeler çerçevesinde hazırladığımız sürdürülebilirlik yol haritasıyla toplum, ihracatçılar, çalışanlar ve diğer paydaşlarımız için kalıcı değer yaratmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için kullandığımız araçlardan biri, “Sürdürülebilirlik, Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi” projesi oldu. Projenin amacını, Bankamızın faaliyetlerini sürdürülebilirlik prensiplerine uygun yürütmek ve yönetişim yapımızı bu prensipler doğrultusunda şekillendirmek olarak belirledik. Sürdürülebilirlik yol haritamızı oluştururken de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)’na uyumu titizlikle gözettik.

Türk Eximbank destekleriyle 2023 yılında da ihracatçılarımızın yanında olmaya devam ettik.

Türk Eximbank olarak ülkemizin ihracat stratejileri doğrultusunda ilerlerken, bir yandan da sürdürülebilirlik alanında ilave adımlar atmayı sürdürüyoruz. Resmi ihracat destek kuruluşu olma misyonuyla, ihracatçılarımıza 2023 yılında 19,6 milyar ABD doları nakdi kredi desteği verirken, 22,4 milyar ABD doları tutarındaki vadeli alacak sigortalanarak ihracatçılarımızın güvenle ihracat yapmalarına imkân sağladık.

Şubat 2023’te ülkemizi derin bir yasa boğan, asrın deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize ise başsağlığı, sabır ve metanet diliyorum. Türk Eximbank olarak, depremden etkilenen ihracatçılarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda, 2023 yılında finansman sağladığımız sürdürülebilirlik bağlantılı kredilerde, depremden etkilenen bölgelerdeki kadın girişimcilerin finansmana erişimlerine öncelik tanıdık. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik bağlantılı kredilerin performans kriterlerine, kadın istihdamını destekleyen firmalara ve yeşil üretim yapan KOBİ’lere kaynak sağlama hedeflerini ekledik.

Mayıs ayında 674 milyon ABD doları, Kasım ayında ise 658 milyon ABD doları tutarında finansman sağlayarak sürdürebilirlik bağlantılı sendikasyon kredi oranımızı %100’ün üzerinde yeniledik. Böylece sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızı daha da ileriye taşımış olduk.

2023 yılında KOBİ’lere kullandırdığımız krediler 5 milyar ABD doları olurken, kadın girişimcilere de TCMB, Türk Eximbank ve bağlı kaynaklar aracılığıyla sağladığımız finansman 740 milyon ABD dolarına ulaştı.

Kaynak yapımızın çeşitlendirilmesi ve uzun vadeli borçlanma alternatiflerinin artırılması stratejimiz çerçevesinde, 2023 yılında uluslararası Eurobond piyasalarında ikinci kez yer alarak 500 milyon ABD doları tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdik. Tahvil ihracımıza, küresel finans piyasalarında yaşanan belirsizliklere rağmen 120’ye yakın uluslararası yatırımcıdan ihraç tutarının yaklaşık 4 katı gibi güçlü bir talep almayı başardık.

Tahvil ihracımız, finans sektörünün prestijli ödül programlarından “Bonds, Loans & ESG Capital Markets CEE, CIS & Türkiye Awards”da, “Quasi-Sovereign/GRE Bond Deal of the Year” ödülüne layık görüldü.

Uluslararası bir kuruluşa ilk sermaye yatırımımızı gerçekleştirdik.

Türkiye’nin, mal ve hizmet ihracatının sınırlarını genişletme, coğrafi olarak uzak, ancak yüksek ihracat potansiyeli taşıyan ülkelerle ticareti geliştirme politikalarını her açıdan destekliyoruz. Bu kapsamda 2023 yılında, Afrika’nın en önemli finansal kuruluşlarından biri olan Africa Finance Corporation (AFC) ile hissedarlık anlaşması imzaladık.

Bu stratejik ortaklığın; Türkiye ile AFC üyesi ülkeler arasındaki ekonomik bağları güçlendirecek, Türk ihracatçılarına ve yüklenici firmalara destek sağlayacak önemli bir iş birliği olduğuna inanıyoruz.

2023 yılında, dijital dönüşüm süreçlerimizi hızlandırdık.

Tüm dünyada hızını giderek artıran teknolojik ilerlemeler doğrultusunda hizmet altyapımızı yeni dijital uygulamalarla destekleyerek hem verimlilik sağlamaya hem de kaynaklarımızı etkin kullanmaya odaklanıyoruz.

2023 yılında yürüttüğümüz dijitalleşme çalışmalarıyla iş süreçlerimizi kolaylaştıracak birçok projeyi hayata geçirdik. Çalışmalarımızda, stratejimizin merkezine aldığımız sürdürülebilirlikle ilgili konulara ağırlık verdik.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum kapsamında, 2026 yılında başlayacak olan sınırda karbon vergisi uygulamasına hazırlanmak amacıyla, karbon vergi maliyetlerini hesaplayacak bir model oluşturduk. Manuel yürütülen iş süreçlerimizi dijital ortama taşımaya devam ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz dijitalleşme projeleri ile iş süreçlerimizde verimlilik artışı sağladık.

Daha iyi bir gelecek için çizdiğimiz rotada kararlılıkla ilerlemeyi sürdüreceğiz.

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü büyük bir gurur ve mutlulukla kutladığımız 2023 yılında, bize yol gösteren değerlerimizden, köklü geçmişimizden ve tecrübemizden aldığımız güçle ülkemiz ve yarınlarımız için çalışmaya devam ettik.

Gelecekte de sektörümüzdeki gelişmeleri ve ihracatçılarımızın ihtiyaçlarını doğru okuyarak ilerlemeye, kaynaklarını ve kapasitesini en etkin şekilde kullanan, insan sermayesini sürekli geliştiren bir Banka olarak tüm paydaşlarımız ve ülkemiz için değer yaratmaya kararlıyız.

2023 yılında elde ettiğimiz başarılarda büyük rol oynayan çalışanlarımıza, ihracatçılarımıza ve tüm paydaşlarımıza destekleri ve katkıları için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Ali GÜNEY

Genel Müdür