İnsan Kaynakları

İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI

Türk Eximbank; vizyon, misyon ve değerlerini tüm çalışanlarıyla açık ve doğru bir şekilde paylaşmakta ve bu amaca uyumlu olacak nitelikte insan kaynağı oluşturmayı hedeflemektedir.

İnsan Kaynakları Politikası

Türk Eximbank İnsan Kaynakları Politikası’nın temel amacı; işe alma ve istihdam, eğitim ve geliştirme, performans yönetimi, çalışan ilişkileri yönetimi, ücret yönetimi gibi İnsan Kaynakları (İK) fonksiyonlarına ait temel ilkelerin tutarlı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. 2022 yılı Temmuz ayından bu yana İnsan Kaynakları Politikası’nda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Türk Eximbank İnsan Kaynakları Politikası’na ulaşmak için:

https://eximbank.gov.tr/tr/hakkimizda/insan-kaynaklari/insan-kaynaklari-politikamiz

İnsan Kaynakları Dönüşüm Projesi

2022 yılında lansmanı yapılan İnsan Kaynakları Dönüşüm Projesi, 2023 yılında ilk kez uygulanmıştır. Bu kapsamda işe alım süreçleri, kariyer ve yetenek yönetimi süreçleri, ücretlendirme ve yan haklarla ilgili süreçler, çalışanların yararına olmak üzere yenilenmiştir.

2023 yılında ayrıca, insan kaynakları süreçlerini daha verimli ve etkin bir şekilde yönetmek amacıyla yeni İnsan Kaynakları Sistemi “Exim İK” hayata geçirilmiştir.

Fırsat Eşitliği ve Çeşitlilik

Türk Eximbank’ta cinsiyet ayrımı yapılmamakta, kadın ve erkek çalışanlara işe alım ve terfi değerlendirmelerinde eşit kariyer fırsatı sunulmaktadır.

Türk Eximbank’ta cinsiyete dayalı ücret farkı bulunmamakta, tüm ücretler yapılan işe ve pozisyona göre belirlenmektedir.

Çalışan Sayısı

Kadın Çalışan

286

Erkek Çalışan

516

Toplam

802

 

Çalışma Sürelerine Göre Çalışanlar

Kadın

Erkek

Toplam

0-5 yıl

122

221

335

5-10 yıl

60

163

223

10 yıl ve üzeri

104

132

236

Toplam

286

516

802

 

Cinsiyete ve Yaşa Göre Çalışanlar

Kadın

Erkek

Toplam

50 yaş üstü

12

22

34

30-50 yaş arası

240

446

686

30 yaş altı

34

48

82

Toplam

286

516

802

 

Yöneticiler

Kadın

Erkek

Toplam

50 yaş üstü

11

17

28

30-50 yaş arası

61

147

208

30 yaş altı

 -

-

Toplam

72

164

236

İşe Alım Süreci

Türk Eximbank; yetkinliği, performansı ve bağlılığı yüksek insan kaynağı için tercih edilen işveren olmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Banka, işe alım için aday seçme kriterlerini işin gereksinimleri ile mesleki, teknik ve davranışsal yetkinliklere uygun olarak belirlemektedir.

Türk Eximbank’ta İnsan Kaynakları Yönetmeliği’nde belirtilen işe alınma ve çalışma şartlarına istinaden çalışan planlaması, kadro ihtiyaçlarının saptanması ve karşılanmasına yönelik işe alım süreçleri, İş Gücü Planlama ve İşe Alım Prosedürü kritelerine uygun olarak yürütülmektedir.

2023 yılında, Banka’nın kurumsal değerlerine uygun yeni yetkinlik setleri tasarlanarak işe alım, kariyer ve yetenek yönetimi süreçlerinde uygulamaya alınmıştır.

Sürekli geliştirilen ve iyileştirilen bu süreçler, 2023 yılında uçtan uca dijitalleştirilmiş, yeni kariyer ve işe alım modülü ile başvuru yönetim sistemi uygulamaya alınmıştır. Çalışanların bağlılığı ve işe adaptasyon performansları, deneme süresi formları ile takip edilmektedir.

Aynı zamanda Banka’nın teknoloji alanında büyümesini desteklemek ve sosyal sorumluluk alanına da katkı sunmak amacıyla Bilgi Teknolojileri ekiplerine özel tasarlanmış, ilk kez uygulamaya alınan “ExIT Uzun Dönem Staj Programı” çerçevesinde, 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan uzun dönem stajyerler Banka’nın Bilgi Teknolojileri ekibinde göreve başlamıştır.

Ücretlendirme ve Yan Haklar

Türk Eximbank, uzun vadeli hedef ve stratejileri doğrultusunda adil, şeffaf ve rekabetçi ücret sistemleri tasarlamak ve hayata geçirmek amacıyla ücret politikasını oluşturmuştur. Söz konusu politika, sürdürülebilir başarı için gerekli olan insan kaynağını Banka’ya kazandırmak, korumak ve ödüllendirmek prensipleri doğrultusunda yapılandırılmıştır.

Eşit işe benzer ücret politikası uygulayan Türk Eximbank’ta bireysel ücret farklılıkları, performans değerlendirmelerinin dikkate alınmasından kaynaklanmaktadır.

Türk Eximbank; Sosyal Güvenlik Sistemi'nin tamamlayıcısı olarak çalışanlarının bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak refah düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla “İşveren Katkılı Bireysel Emeklilik” uygulamasını hayata geçirmiştir. Bununla birlikte 2023 yılında, özel sağlık sigortasının kapsamı genişletilmiş, çalışanlara yeni izin türleri ve ek tazminat imkânı sunulmuştur.

Çalışanların ayrıca; kreş yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı (1. derece yakınlar), evlilik yardımı, engelli çocuk yardımı, ulaşım yardımı, görev yeri tazminatı, doğum günü izni gibi yan hakları bulunmaktadır.

Türk Eximbank, özlük işleri ve yan haklar yönetiminde süreçlerin ve uygulamaların iyileştirilmesi için danışman firmaların dönemsel sektör araştırma anketlerine katılım sağlamakta, mevcut yan hakların piyasa karşılaştırmalarını inceleyerek olası yeni yan hakların oluşturulmasına yönelik öneriler planlamaktadır.

Kariyer Yönetimi

Türk Eximbank, çalışanlarına ihtiyaca yönelik mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme desteği sunmakta, gerçekçi ve ölçülebilir performans hedefleriyle motivasyonlarını yüksek seviyede tutarak olumlu tutum ve iş tatmini sağlamayı hedeflemektedir.

Banka; kariyer planlama ve yedekleme sistemi vasıtasıyla potansiyeli yüksek çalışanları erken tespit ederek bu çalışanlara bilgi, beceri, gelişim imkânları sunmakta ve daha fazla sorumluluk gerektiren görevlere hazırlanmaları için destek vermektedir.

Kariyer fırsatlarının duyurulması için iç ilan sistemini kullanan Türk Eximbank, başvuru yönetim sisteminin uygulamaya alınmasıyla tüm işe alım ilanlarının hem iç hem de dış adaylara ulaşmasını sağlamıştır.

Yetenek ve Performans Yönetimi

Türk Eximbank, Yetenek ve Performans Yönetimi Politikası’nı belirlerken Performans ve Kariyer Yönetimi Prosedürü’ne ve stratejilerine paralel olarak aşağıdaki süreçleri izlemiştir:

Türk Eximbank, Performans ve Kariyer Yönetimi Prosedürü çerçevesinde yılda bir kez performans değerlendirmesi yapmakta, terfileri yılda iki dönem bazında gerçekleştirmektedir.

Banka yetenek yönetiminde “9 Kutu Yetenek Matrisi”ni uygulamaktadır. Çalışanların performans ve potansiyel verileri bir araya getirilerek söz konusu matris oluşturulmakta ve alınan sonuçlara göre çalışanların performans puanları ve terfi süreçleri belirlenmektedir. Bu sonuçlar aynı zamanda çalışanların kariyer hedeflerini destekleyecek gelişim planları tasarlanmasında ve çalışanların daha iyi performans gösterebilecekleri farklı birimlere tayin edilmelerinde kullanılmaktadır.

2023 yıl sonu performans değerlendirmeleri sonucunda başarılı bulunan çalışanlar ödüllendirilmiş, daha iyi performans gösteren çalışanların terfi süreleri de bu doğrultuda kısaltılmıştır.

Çalışan Memnuniyeti

Türk Eximbank, çalışanlarının fikirlerini, önerilerini ve görüşlerini özgürce iletebilecekleri bir iletişim ortamı sağlamaktadır.

2023 yılında devreye alınan Exim IK “Yardım Masası Modülü” ile çalışanların insan kaynakları hizmet süreçleriyle ilgili her türlü soru ve talepleri tek çatı altında toplanmıştır.

Çalışan önerilerini ve beklentilerini her yıl titizlikle değerlendiren Banka, çalışan bağlılığını ve memnuniyetini artırmaya yönelik adil, şeffaf ve veriye dayalı sistemler uygulamakta ve bu sistemleri geliştirme ve iyileştirme çalışmalarına devam etmektedir.

2021 yılında çalışan memnuniyetini artırmak adına tasarlanan Söz Sende platformu kapsamında, çalışanlara üst yöneticilerle doğrudan fikir alışverişinde bulunabilme, talep ve önerilerini paylaşabilme olanağı sağlanmıştır. Bu bağlamda 2023 yılında çalışanlardan toplamda 146 öneri ve 63 şikâyet bildirimi yapılmıştır.

2022 yılında çalışan memnuniyetine yönelik Söz Sende platformuna ek olarak, Söz Sende buluşmaları düzenlenmiştir. Bu kapsamda çalışanlar üst yöneticilerimiz ile yüz yüze görüşme fırsatı bulmakta ve Sayın Genel Müdürümüz ve Sayın Genel Müdür Yardımcılarımızla doğrudan talep ve önerilerini paylaşabilmektedir. 2023 yılı içerisinde 2 kez Söz Sende buluşmaları gerçekleşmiş olup, toplamda 19 çalışan katılım sağlamıştır.

İç Müşteri Memnuniyeti Anketi

Türk Eximbank, çalışanların organizasyonda yer alan diğer birimlerden aldıkları hizmetten duydukları memnuniyetin ölçümlenmesi ve değerlendirilmesi, iş ilişkisinde bulunan birimler arasındaki süreçlerin daha doğru ve hızlı bir şekilde yürütülmesi, Banka’nın süreç kalitesinin ve iç müşteri deneyiminin iyileştirilmesi ile gelişiminin desteklenmesi amacıyla “İç Müşteri Memnuniyeti Anketi” gerçekleştirmektedir.

Banka; İç Müşteri Memnuniyeti Anketi sayesinde birimlerin güçlü yönlerini, gelişim fırsatlarını ve aksiyon alanlarını belirlemeyi hedeflemektedir.

2023 yılı içerisinde yapılan İç Müşteri Memnuniyeti Anketi’ne Banka çalışanlarının katılım oranı %84 olmuştur. Anket sonuç değerlendirmeleri tamamlandığında, iyileştirme ve gelişim aksiyonları alınmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır.

İNSAN KAYNAĞI VE EĞİTİM

Türk Eximbank, çalışanlarına ihtiyaç duydukları her alanda eğitim fırsatları sunarak mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme desteği sağlamaktadır.

Türk Eximbank, yürüttüğü eğitim ve gelişim faaliyetleriyle tüm çalışanlarını çalıştıkları pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere ulaştırmayı, kişisel gelişimlerinin ve mesleki bilgi birikimlerinin gelişmesine katkı sağlayarak geleceğe hazırlamayı amaçlamaktadır.

Banka; Eğitim ve Sertifikasyon Prosedürü’ne göre uyguladığı eğitim politikası doğrultusunda çalışanları için temel, liderlik ve fonksiyonel yetkinliklerinin geliştirilmesine yönelik eğitim planlamaları yapmakta, yıl boyu eğitim atamaları gerçekleştirmektedir.

Türk Eximbank eğitim konularını, Banka’nın stratejisini ve iş geliştirme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çalışanların kişisel ve mesleki yetkinliklerine ve performans sonuçlarına göre belirlemektedir.

Türk Eximbank, potansiyelinin yüksek olduğunu tespit ettiği çalışanlarına gerekli mesleki bilgi, beceri, gelişim imkânlarını sunmakta ve daha fazla sorumluluk gerektiren görevlere hazırlanmaları için desteklemektedir. Banka, gelecekteki yöneticilerini kendi çalışanları içinden yetiştirmek üzere yönetici adayları için kişiye özel gelişim programları tasarlamaktadır.

Türk Eximbank, çalışanlarının yurt dışı akademik eğitimini teşvik etmekte, Jean Monnet burs programı içinde burs kazanan çalışanların yurt dışı eğitimleri boyunca ücretsiz izin kullanarak akademik haktan yararlanmalarına imkân tanımaktadır.

Eğitim Performans Göstergeleri

Eğitim Süreleri

2021

2022

2023

Toplam Eğitim Süresi (saat)

2.390

14.428

35.653

Çalışan Başına Ortalama Eğitim Süresi (saat)

3,19

19,29

45,77

 

2023 Yılı Toplam Sınıf İçi Eğitim Saati

12.127

2023 Yılı Toplam Online Eğitim Saati

23.526

(Toplam eğitim saati = Katılan Çalışan x Eğitim Saati)

Eğitimde Dijitalleşme

Türk Eximbank için 2023, eğitim çalışmalarında dijital dönüşümün hızlandırıldığı ve dijital uygulamaların çeşitlendirildiği bir yıl olmuştur. Bu kapsamda Banka, mevcut Exim Akademi platformunu geliştirerek içerisinde oldukça zengin bir dijital eğitim kataloğu da bulunan, sektörde öncü bir platforma geçiş yapmıştır.

Bunun yanı sıra çalışanlara, tüm eğitimlerden sınırsız şekilde faydalanabilmelerini sağlayan Udemy Business lisansları tanımlanmıştır. Her iki platforma Exim Akademi üzerinden tek bir kanaldan erişim sağlamak için Udemy ve Enocta entegrasyonu gerçekleştirilmiştir.

Çalışanların akıllı telefonlarına yükleyecekleri bir mobil uygulama aracılığıyla eğitim içeriklerine her yerden ve her saatte ulaşabilmelerine imkân tanınmıştır.

İç Eğitmen Yetiştirme Programı

Türk Eximbank, iç eğitmen olma potansiyeli taşıyan, alanında uzman çalışanlarına “İç Eğitmen Yetiştirme Programı” kapsamında eğitim sunarak “Eğiticinin Eğitimi Sertifikası” sahibi olmalarını sağlamıştır. İç eğitmenlerden aktif bir şekilde yararlanmaya başlayan Banka, eğitmenlere katıldıkları ders saati baz alınarak iç eğitmenlik ücreti ödenmesi uygulamasını hayata geçirmiştir.

İç Eğitmen Programına Katılan ve Sertifika Alan Kişi Sayısı

Kadın

Erkek

Eğitim Alan Kişi Sayısı

20

28

Eğitim Saati

240

336

2023 Yılı Eğitim Çalışmalarından Başlıklar:

2023 Yılı İç Eğitimleri

Eğitim Başlığı

Oturum Sayısı

Eğitim Saati

Toplam Oturum Saati

Katılımcı Sayısı

Toplam Eğitim Saati

Dış Ticaret

5

3,5

17,5

132

462

Excel Temel Formüller

2

4

8

10

40

Eximbank’ta KDP

2

3,5

7

45

157

Faizsiz Finans

9

3,5

30,5

203

701

Güvenli Yazılım Geliştirme

2

3

6

39

117

Katılım Esaslı Alacak Sigortası

2

2

4

79

158

Sürdürülebilirlik ve Çevresel - Sosyal Risk Değerlendirme

2

8

16

47

375

Yeni Murabaha Süreçleri

1

1

1

51

51

Toplam

25

18

90

606

2.061

 

Diğer Eğitimler

Eğitim Başlığı

Katılımcı Sayısı

Toplam Eğitim Saati

Sürdürülebilirlik

810

639

Etik

10

20

Çevre

808

159

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

811

2.038

Bilgi Güvenliği

862

641

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ (İSG) UYGULAMALARI

Türk Eximbank, başta çalışanları olmak üzere tüm paydaşlarının sağlığını korumaya ve güvenliğini sağlamaya öncelikleri arasında yer vermektedir.

Türk Eximbank, Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra tüm bölge müdürlüklerinde, şubelerinde ve irtibat ofislerinde çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğini gözetecek çeşitli uygulamaları hayata geçirmiştir. Bu kapsamda Banka, Süreç ve Kalite Yönetimi Müdürlüğü tarafından koordine edilen Entegre Yönetim Sistemi’ne bağlı ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı’na uygun hareket etmektedir. Söz konusu standart, olası ve/veya gerçekleşen riskler ve yine olası fırsatlar değerlendirilerek proaktif bir sistem olarak uygulanmaktadır.

2022 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasyonuna hak kazanılmış, 2023 yılında ise ilgili standardın gözetim denetiminden başarıyla geçilerek sertifikasyonun devamlılığı sağlanmıştır.

Çalışma ortamlarını sağlıklı, güvenli halde tutarak işe bağlı kazaları ve hastalıkları önlemeye, çalışanlarının sağlığını korumaya önem veren Türk Eximbank, 2023 yılında “sıfır iş kazası” hedefini gerçekleştirmiştir.

Türk Eximbank’ta İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Direktörlüğü bünyesinde görev yapan ve yetkili belgelere sahip olan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı istihdam edilmektedir. Ayrıca Banka’da, 11 kişiden oluşan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurulmuştur.

İSG verileri, hem iş sağlığı ve güvenliği uzmanı hem de Süreç ve Kalite Yönetimi Müdürlüğü tarafından tutulmakta ve takip edilmektedir. İş kazaları, İSG uzmanınca detaylı olarak incelenerek İSG Kurulu’na raporlanmaktadır. Kurul üyelerinin değerlendirdiği kaza ve olaylar analiz edilmekte, risk ve fırsatlar dahil olmak üzere çalışanların görüş ve önerileri alınmakta ve İSG sistemi etkin olarak yönetilmektedir.

Tüm Banka çalışanlarına İşe Alım ve Yetenek Yönetimi Müdürlüğü tarafından verilen İş Sağlığı ve Güvenliği Standartları’na uyum eğitimlerine 2023 yılında da devam edilmiştir. Bu doğrultuda 2023 yılında çalışanlara 1.140 saat İSG eğitimi verilmiştir.

Ayrıca, Türk Eximbank Genel Müdürlüğü’nde, hazırlanmış bulunan acil durum planı çerçevesinde 1 kez acil durum tatbikatı gerçekleştirilmiştir.

2023 Yılı İSG Eğitimleri

Eğitim Başlığı

Katılımcı Sayısı

Toplam Eğitim Saati

İSG

809

1.140

Acil Durum ve Yangın

40

160