Tedarik Yönetimi

Türk Eximbank, iş süreçleri kapsamında çok sayıda tedarikçiyle iş birliği içinde çalışmakta, tedarikçilerinin Banka’nın kurumsal değerlerinin yanı sıra yasa ve yönetmeliklere tam uyumunu beklemektedir.

Türk Eximbank; tedarik yönetimi ve satın alma işlemlerinde mesleki ve teknik yeterliliklere sahip, finans kurumlarında referansları olan, deneyimli, yetki belgesi ile sertifika beklentilerini karşılayan ve ekonomik açıdan avantajlı teklifler sunabilecek tedarik firmalarıyla çalışmaya özen göstermektedir.

Banka, tedarikçi seçimi ve değerlendirmelerinde, “verimli tedarik zinciri, duyarlı tedarik zinciri, riskten korunma odaklı tedarik zinciri ve çevik tedarik zinciri” stratejileriyle uyumlu, sürdürülebilirlik protokolüne ve yönetmelik şartlarına uygun tedarikçileri tercih etmektedir.

Türk Eximbank satın alma ve sözleşme yönetimi performans kriterleri

2023 yılında tedarikçilerinin yaklaşık %60’ı ile sürdürülebilirlik protokolü imzalayan Banka, 2024 yılında bu oranı %75 seviyelerine yükseltmeyi hedeflemektedir.

Satın alma işlemlerinde kendisine değer katacak yeni tedarikçilerle tedarikçi havuzunu çeşitlendirmeyi hedefleyen Türk Eximbank, 2023 yılında tedarik zinciri yönetiminde iyileştirme ve optimizasyon çalışmaları yürütmüştür.

Bu kapsamda, uçtan uca tedarikçi portalı faaliyete geçirilerek satın alma işlemlerinin “EXIMBUY Tedarikçi Portalı” üzerinden yapılmasına, açık eksiltme ihale süreçlerinin de online olarak gerçekleştirilmesine başlanmıştır.

Türk Eximbank, ihtiyaç duyan tedarikçilerine EXIMBUY Tedarikçi Portalı ile ilgili eğitimler sağlamaktadır. Ayrıca 2023 yılında satın alma birimindeki 7 çalışana, bankacılık ve finans sektöründe satın alma, sözleşme ve sektörel kontrat incelemeleri, stratejik satın alma yöntemi, müzakere teknikleri ve pazarlık becerileri, tedarikçi performans yönetimi ve tedarikçi ilişkileri konularında 45 saatlik eğitim verilmiştir.

Türk Eximbank, yerel ve yeşil satın alım konularına önem vermekte, özellikle malzeme alımlarında ürünün yerli ve milli olmasına, tedarikçinin de yerel firma olmasına dikkat etmektedir. Banka, çalıştığı tedarikçilerle sürdürülebilirlik protokolü imzalama oranını %60 seviyelerine çıkartma ve ihaleleri online olarak gerçekleştirme çalışmalarıyla karbon salımının düşürülmesine katkı sağlamıştır.

Etkin tedarikçi ilişkileri yürütmeye ve tedarikçi memnuniyetini artırmaya özen gösteren Türk Eximbank, mal ve hizmet alımlarında tedarikçilerine ödeme koşullarının iyileştirilmesi açısından gerekli desteği vermektedir. Banka, çalışmaktan vazgeçtiği tedarikçileri ise EXIMBUY üzerinden pasife almaktadır. Bugüne kadar pasife alınan firma sayısı 39’dur.

2023 Yılı Satın Alma Performansı

Satın Alım Sözleşme Adedi

Vadesinde Ödenen Satın Alım Adedi

Vadesinde Ödenme Oranı (%)

137

137

100