Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mesajı

Türk Eximbank olarak sürdürülebilirliğe öncelik veren bir yaklaşımla katma değerli üretim ve ihracatı desteklemeye, yeşil ve dijital dönüşümü teşvik etmeye odaklandık.

Kıymetli Paydaşlarımız,

2023 yılında küresel ekonomik büyüme uzun dönem ortalamasının altında gerçekleşti.

Küresel ekonomi 2023 yılında uzun dönem ortalamasının altında yüzde 3,2 büyürken bölgesel ve sektörel ayrışmalar yaşanmıştır. Sıkı finansal koşullar, artan jeopolitik gerginlikler, uluslararası ticarette engeller ve tedarik zincirindeki yapısal değişimler küresel ticareti ve büyümeyi baskılamıştır.

Görece sıkı para politikaları, daha az destekleyici maliye politikaları ve yapısal sorunlar kaynaklı düşen verimlilik nedeniyle önümüzdeki dönemde küresel büyümenin yatay bir seyir izleyeceği öngörülmektedir. Ana ticaret ortaklarımızdaki büyüme görünümü ise iyileşmektedir.

Türkiye ekonomisi 2023 yılında güçlü büyüme performansı sergiledi.

Deprem felaketine, ihracat pazarlarındaki zayıflamaya ve küresel ticaretteki ivme kaybına rağmen 2023 yılında ekonomimiz yüzde 4,5 büyümüştür. Büyümenin üçte biri makine teçhizat yatırımlarından kaynaklanmıştır.

Cari fiyatlarla milli gelir 2023 yılında 1 trilyon dolar eşiğini aşarken; kişi başına gelir 13 bin 110 olarak gerçekleşmiştir.

2023 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyonla mücadele ana ekseninde uygulanan ekonomi programıyla iç talepte dengelenme başlamış, net ihracatın büyümeye negatif katkısı azalmıştır.

Güçlü büyüme görünümü işgücü piyasasına yansımıştır. 2023 yılında işsizlik oranı son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 9,4’e gerilemiştir.

İhracat, zayıf dış talep ve depreme rağmen 255,4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunu kırmıştır. Söz konusu başarıda ürün ve pazar çeşitlendirme stratejimiz belirleyici olmuştur. 2023 itibarıyla 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 50’ye, ürün sayısı ise 54’e ulaşırken ihracatımızın dünyadaki payı yüzde 1,07’ye yükselmiştir.

2023 yılında turizm gelirlerimizin 56 milyar dolara ulaşmasıyla hizmet gelirlerimiz 100 milyar doları aşmıştır.

Ekonomide dengelenmeye yönelik atılan adımlarla cari işlemler açığı yılın ikinci yarısında önemli ölçüde gerilemiş, 2023 yılında 45 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

Program doğrultusunda ekonomideki dengelenmenin kuvvetlenmesini, net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini, cari dengedeki iyileşmenin devamını ve enflasyonun gerilemesini öngörüyoruz.

Son 21 yılda pek çok alanda önemli ilerleme gösterdik, ülkemiz daha fazlasını gerçekleştirme potansiyeline sahiptir. Türkiye yatırım ortamı, girişimci firmaları, yetişmiş insan kaynağı, gelişmiş altyapısı ve jeopolitik konumuyla bölgesel ve küresel bir üretim merkezidir.

Türkiye Yüzyılında verimlilik ve rekabetçiliği artıracak ve ikiz dönüşümü hızlandıracak yapısal reformlarla ülkemizin söz konusu potansiyelini yükseltmeyi, küresel değer zincirlerinde ilerlemeyi ve ihracattaki payımızı artırmayı hedefliyoruz.

İhracatçılarımıza daha güçlü destek sağlamak amacıyla Bankamızın mali yapısını güçlendirmeye önem veriyoruz. Tahvil ihracı, kredi anlaşmaları ve sendikasyon kredileri ile kaynak temininde çeşitlendirmeye gidiyoruz.

Sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme hedefleyen Türk Eximbank, 2023 yılında mali ve operasyonel açıdan başarılı sonuçlara imza atmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığımızın gerçekleştirdiği toplam 21,9 milyar TL sermaye artışı, Bankamızın sermaye yapısını güçlendirirken KOBİ’ler başta olmak üzere tüm ihracatçılarımıza daha fazla kredi desteği verilmesine imkân sağlamaktadır.

Ayrıca ihracatçıların finansmana erişimini iyileştirmek amacıyla günlük reeskont kredisi limiti 10 katına çıkartılarak 300 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmiştir.

2023 yılında Bankamızın özkaynakları yüzde 79 artarak 42,4 milyar TL’ye ulaşmıştır. Net krediler ise yüzde 69 artışla 516,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken Bankamız kredi büyüklüğüne göre bankacılık sektöründe 9’uncu sırada yer almıştır.

2023 yılında Türk Eximbank tarafından sağlanan kredi, sigorta ve garanti desteği toplam 42 milyar dolar olup söz konusu desteğin 2024’te 50 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir.

Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.

İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik konularının önemi artıyor. Türk Eximbank olarak söz konusu alanlarda iş modellerimizi gözden geçiriyor, uygulamalarımızda gerekli revizyonları gerçekleştiriyoruz.

Sürdürülebilirliği ve ihracatçılarımızın uluslararası rekabet gücünü artırmak için iklim değişikliği ile mücadele ve düşük karbon ekonomisine geçişi destekliyoruz. 2024 yılında sürdürülebilirlik temalı kaynaklar ile Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne uyum yatırımlarına destek sağlamayı hedefliyoruz.

Bununla birlikte dijital dönüşümü önceleyerek yüksek teknolojili ve katma değerli ihracata finansman desteğine devam edeceğiz. KOBİ’lere, kadın girişimcilere yönelik desteklerimizi önümüzdeki dönemde de kesintisiz şekilde sürdüreceğiz.

Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemize büyük bir gururla hizmet etmeye devam ediyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladığımız 2023 yılında elde ettiğimiz başarılı sonuçlar, yol haritamızın doğruluğunu kanıtlar niteliktedir.

Resmi destekli ihracat finansman kuruluşu olarak vizyonumuz, ülke ihracat stratejilerine uyumlu hedeflerimiz, kurum kültürümüz ve deneyimimizle, ülkemizin refah ve istikrarı için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

Dinamik yapımızı yansıttığımız ürün, hizmet ve uygulamaların yanı sıra çalışan ve ihracatçı memnuniyeti ile ihracatta verimlilik ve katma değer artışını desteklemeye devam edeceğiz.

Hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yürüdüğümüz yolda, gösterdikleri sonsuz çaba ve katkıları için çalışanlarımıza, desteklerini her zaman hissettiğimiz iş ortaklarımıza ve ihracatçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Osman ÇELİK

Yönetim Kurulu Başkanı