Duyurular

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Bankamız Arasında Yapılan Protokole İlişkin Duyuru

19 Mart 2013

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Bankamız arasında 11.03.2013 tarihinde imzalanan Savunma Sanayi İhracatı Destek Kredisi (SSİDK) Protokolü ile savunma sanayi alanında da Türk ihracatçısına ve ülkemiz ihracatına destek olmaya devam ediyoruz. Protokol çerçevesinde, Türkiye’den kredinin kapsamına giren savunma sanayi ürünü alımı yapmayı planlayan ülkelerin finansman ihtiyacının Türk Eximbank’ın alıcı kredileri diğer adıyla ülke kredi/garanti programları ile karşılanması hedeflenmektedir.

Kredinin Kapsamı:

Türk firmalarınca gerçekleştirilecek; ateşli, tahrip edici silah, silah sistemi ve mühimmat niteliği taşımayan her türlü Savunma, Havacılık, Uzay ve Güvenlik ürün ve hizmet ihracatı Bankamız Ülke Kredi/Garanti Programları ile desteklenecektir.

Kredinin İşleyişi:

SSİDK Protokolü ile

   i. Yabancı ülkeler doğrudan veya Türk firmaları vasıtasıyla SSİDK kapsamına girecek ihtiyaçlarını, tedarik etmeyi planladıkları ürün ve hizmete yönelik alım başvurularını ilgili bilgiler ile birlikte SSM’ye iletir.

   ii. SSM ikili ülke ilişkileri, alıcı ülke ihtiyacı, tedarik konusu ürün ve hizmetin niteliği ve tutarını değerlendirerek uygun bulduklarını Türk Eximbank’a iletir.

   iii. Eximbank, talebin değerlendirilmesi ve gerekli onayların alınmasını müteakip, kredi borçlusu konumundaki taraf ile kredi koşullarına ilişkin görüşmeleri tamamlayarak sonuçlandırır.

   iv. Protokol kapsamındaki kredi kullandırımı Türk Eximbank’ın mevcut uygulamaları doğrultusunda gerçekleştirilir.