Duyurular

Türk Eximbank 2022 Sürdürülebilirlik Raporu Basın Duyurusu

06 Temmuz 2023

Türkiye'nin resmi ihracat destek kuruluşu olan Türk Eximbank, 2022 faaliyet dönemini kapsayan ikinci Sürdürülebilirlik Raporunu yayımladı

Türk Eximbank ihracatı destekleme misyonu ile ihracatçılara sadece finansman sağlamıyor aynı zamanda sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımla yeşil dönüşüm yolculuklarına rehberlik ediyor. Finansal ve finansal olmayan tüm süreçler düzenlenirken Dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmekte ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) dikkate alınmaktadır. İklim değişikliği, çevresel ve sosyal kriterler ile doğal kaynakların verimli kullanımı gibi uluslararası alandaki gelişmeler doğrultusunda hazırlanan sürdürülebilirlik yol haritası ile, toplum, ihracatçılar, çalışanlar ve diğer paydaşlar için değer oluşturulması hedeflenmektedir.

Türk Eximbank, sürdürülebilir yol haritası çerçevesinde hazırladığı Sürdürülebilirlik Raporu ile Banka’nın sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini, projelerini, direkt ve dolaylı etkilerini paydaşlarının ve kamuoyunun bilgisine sunmaktadır. Raporda paylaşılan veriler, 14064:2018 versiyonuyla Sera Gazı Doğrulama denetiminden geçmiştir. Ayrıca rapor, Birleşmiş Milletler SKA rehberliğinde ve Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI) Standartlarına uygun olarak hazırlanmış ve Banka resmi internet adresinde erişime sunulmuştur.

Türk Eximbank Genel Müdürü Sayın Ali GÜNEY konuyla ilgili şunları ifade etti:

“AB Yeşil Mutabakatına uyum kapsamında ihracatçılarımızı 2026 yılında başlayacak olan sınırda karbon vergisi uygulamasına hazırlamak amacıyla stratejimizin merkezine aldığımız sürdürülebilirlik ile Bankacılık faaliyetlerimizi yürütürken ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel tüm finansal ve finansal olmayan riskleri dikkate alıyoruz.

Bu strateji doğrultusunda, 2022 yılında uluslararası ve ulusal çapta bankanın operasyonel etkileri ve kredi kullandırmış olduğu tüm ihracatçıların sera gazı salımı metodolojisini kurgulama ve hesaplama konulu projemiz ile “Sürdürülebilir Finansal Ürünler ve Servislerde En İyi İnovasyon” sınıfında iki ödül kazandık.

Türk Eximbank olarak her yıl gerçekleştirdiğimiz başarılı işlemlerin arkasında uzun süreli ilişkilerin etkili olduğunu düşünmekte ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın güçlü küresel ortaklıklar ve iş birlikleri ile başarılacağına inanmaktayız. 2022 yılında, sendikasyon kredilerimiz de dâhil olmak üzere yurt içi ve yurt dışı fon kaynaklarımızı çeşitlendirerek ihracatçılarımızın hizmetine sunmaya devam ettik. Bu doğrultuda, 2022 Mayıs ayında 26 uluslararası finansal kurumun katılımıyla Bankamızın sürdürülebilirlik bağlantılı ilk işlemi olma özelliği taşıyan sendikasyon kredimizi %104 oranında yenileyerek 700 milyon avro ve 2 Kasım 2022’de 24 uluslararası finansal kurumun katılımıyla sürdürebilirlik bağlantılı sendikasyon kredimizi %101,4 oranında yenileyerek 588 milyon dolar tutarında fonu ihracatçılarımıza sağladık. Sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredilerimizin kapsamına, KOBİ önceliğimiz yanında SKA 5. hedefi olan “Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek” amacını dikkate alarak kadın girişimci KOBİ'lere destek sağlanması hedefini de ekledik.

Tüm bunların yanında iklim değişikliğinin bize karbonsuz bir dünya hedefini zorunlu kıldığı gerçeğiyle sera gazı emisyonlarının azaltılması yönünde Dünyadaki gelişmeleri takip ediyor, çalışmalarımızı ve aksiyon planımızı bu yönde belirliyoruz. Sürdürülebilir ihracatın ve ticaretin önemini vurgulayarak, 2022 yılı Sürdürülebilirlik Raporumuzu 6 Temmuz 2023 tarihinde siz değerli paydaşlarımıza duyurmaktan mutluluk duyuyorum.”